INRI

INRI, moto rozenkrojcera, na jednom racionalnom planu je Iesus Nazarenus Rex Iudeorum i tu je on Isus kao kralj Jevreja. No, na astralnom planu doživljaj i značenje tog natpisa je Igne Natura Renovatur Integra što bi značilo „cela priroda se obnavlja kroz vatru“. Pročišćenje i obnavljanje kroz vatru, a to je gnostičko „krštenje vatrom“ kako mi gnostici i krstimo, jeste veoma bitan detalj u misterijama. Neki gnostici su imali seks kao svoj put, za tantrike je to i poznato, ali i gnostik i tantrik su se pročišćavali. U tantri osobe koje su pašu, dakle životinjskih nagona, nisu pogodne za sveti seksualni odnos i to za njih može biti opasno.
Za rozenkrojcere pročišćenje žudnje u krvi radjeno je vatrom. Ta vatra je viša astralna Vatra koja pročišćava i auru. Zato je ruski tarot špil, direktno povezan sa ezoteričnom tradicijom preko veza sa Francuskom i njenim rozenkrojcerskim i martinističkim linijama napravljenim preko crnogorskog dvora i njegovih princeza koje su se udale za ruske kneževe, bio u plavičastoj boji jer je to zapravo boja astralne Vatre, koja je i vatra obnove i ponovnog duhovnog rodjenja.
Svaku kartu tarota tako možemo posmatrati na više nivoa i davati joj različita značenja, uključujući sem direktno prognostičkih i ona ezoterična. Poziv da jednoj grupi žena, koje se bave oživljavanjem svetog ženskog u sebi koristeći različite načine i metode uključujući i popularnu psihologiju, održim predavanje o ženskoj energiji u tantri i tarotu, bio je prilično zahtevan. Gornji uvod je trebalo da bude početak tog predavanja, ali sam shvatio da je to apsolutno nefunkcionalan i neadekvatan početak da im prenesem ono što bi trebalo da im se kaže. Onda sam sve izmenio i sledeće je skraćeni deo koji je išao negde oko sredine tog predavanja.
U moderno vreme kao tarot karta koja prikazuje žensku snagu, dobrim delom zasnovano na Thoth tarotu, tretira se najpre karta Strast, o čemu bi moglo da se diskutuje, koja se u ranijim špilovima nazivala Snaga. Istini za volju, Snaga je nekad davno predstavljala Samsona

samson.

Samson ubija lava, crtež iz Biblije iz 1340. godine i prototip tarot karte Snaga.

koji pobedjuje lava, ali novo značenje i vizuelna predstava su joj dodali i novi nivo simbolike. Ova karta je jedna od nekoliko, kako to objašnjavam u lekcijama tarota koje idu kao eksperiment grupi ljudi kako bi se videlo da li to daje napredak u njihovom razvoju i razvoju njihovih magijskih moći, koje sadrže simbol beskonačnosti. Svet i Madjioničar su dve druge karte koje ga sadrže.
Zadržimo se na trenutak na Madjoničaru, odnosno Magu kako se zove u kasnijim špilovima. Rečenica iz Novog zaveta koja može da odrazi poruku ove karte je: „Vetar duva gde hoće i fijuk njegov čuješ, ali ne znaš odakle dolazi i kuda ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.“ (Jovan III-8). Drugi citati iz Novog zaveta koji ima veze sa ovom kartom je „Jer je moj jaram blag i moje breme lako.“ (Matej, XI-30
Šta nam ovo govori? Madjioničar je gospodar svoje sudbine i on je slobodan. On je neko ko je ovladao elementima i ima pristup duhovnom svetu i njegovim bićima. On to može jer postupa po jednom od osnovnih principa ezoterije, a to je da stvari radi sa lakoćom i bez napora. Njegova koncentracija je laka i bet napora, rad se pretvorio u igru, slično tantricima koji su postigli Svećaćara praksu spontanosti gde je sve igra, tako da mu je svaki jaram koji prihvati lagan i svako breme lako.
Ta spontana i neopterećujuća kreativnost dolazi od njegovog kontakta sa onostranim svetom duhova. A da bi do toga došli moramo da isključimo naš racionalni um. Poruka ove karte i jedno od njenih postignuća se može ilustrovati primerom Svetog Dionizija,

St. Dionysius

Sveti Dionizije

prvog biskupa Pariza kome je oko 250. godine rimski namesnik odrubio glavu na Monmartru. Nakon toga, po legendi Sveti Dionizije je ustao, uzeo odsečenu ruku pod mišku i propovedajući išao kilometrima do mesta gde se danas nalazi bazilika njemu posvećena. Šta je pouka ove priče? Svetog Dionizija je zaposeo Andjeo. Dok razmišljamo i ulažemo napor da se trudimo, duhovni svet nam nije lako dostupan. Kad iz glave i racionalnog uma prebacimo svest i svoju „volju“ u područje srca, koje je i mesto duše, tada mislimo srcem bez napora i duhovni svet nam je dostupan. Srcem se gleda duhovni svet i sa njim se srcem komunicira, Isus u Govorima na gori uostalom kaže „Blaženi su čisti srcem, jer će oni Boga videti“. Preduslov za to je unutrašnja tišina. Naš um priča, srce čuti. Jednom su Majku Terezu, za koju se smatralo da razgovara sa Bogom, pitali šta govori Bogu dok se moli. „Ništa“, odgovorila je. „Samo slušam“. „A šta vama Bog onda govori“, pitali su je. „Ništa, samo sluša“, odgovorila je, „i molim vas nemojte me pitati da vam objasnim jer ne znam kako bih“.
U tantri isto srećemo motiv odrubljivanja glave. Kali seče glave muškarcima i to se tumači kao sečenje ega budući da je mlad muškarac, heroj, onaj koji se jedino prinosi na žrtvu. Žene nikad nisu prinošene na žrtvu, muškarci da jer je u prošlost bilo i stvarnih ljudskih žrtava. U stvari ne Kali, nego po nekim tantrama zapravo je Varahi ta koja će svojim trećim okom konačno uništiti sav ego, budući da Devi uništi čitav Kosmos svojim trećim okom, kada je nepokriveno. Uništenje sveta je jednako našem egu koji se anihiluje i za koji je stvarno sav svet i uništen sa njegovom smrću.

srce i svetlo

Usmeri svoje srce ka Svetlosti i spoznaćeš je – Corpus Hermeticum

Ovde imamo i taj drugi motiv da je sečenje glave u stvari prebacivanje, kao što je već rečeno, svesti u srčani centar, Hrid odnosno Hridaja čakru koja se nalazi iza Anahata čakre. To je skrivena čakra i predstavlja mesto gde se nalazi oltar, dakle mesto kontakta sa onostranim bićima gde je i Bog zapravo. Dakle Boga nećemo naći ako gledamo na gore, nego ako se dovoljno brzo se okrenemo ka njemu i oltaru koji se nalazi iza naših ledja u Hrid čakri. Racio je više muška stvar, a intuitivna, izbalansirana i senzitivna funkcija srca može da se shvati kao po prirodi više ženska i zato su muškarci u tantri zapravo „počasne žene“.

kali

Statua Kali sa odrubljenom glavom u ruci

Kako je napomenuto i karta Madjioničar i karta Snaga sadrže znak za beskonačnost. Ako je moto karte Madjiničar bio „jer je moj jaram blag i moje breme lako“ poduka karte Snaga je da prirodni integritet isključuje unutrašnji konflikt i da istinska moć deluje bez napora. Dakle od ovladavanja moći, dolazimo do primene te moći koja je budući da dolazi iz srčanog centra, a ne racionalnog uma, bez napora, spontana i po svojoj prirodi ženska moć. I naravno samim uvodjenjem rodnih kategorija i podela tekst je politički nekorektan, no žao mi je. U vreme kad su nastajala ezoterijska učenja još uvek nije postojala i lingvistika senzitivnost u izražavanju tako da se izvinjavam na tome.

karte.jpg