Ознаке

, , , ,


Sledeći tekst bio je predvidjen kao deo radionice na temu rada sa neošamanskim životinjama moći pomoću tarot karata, a koja je trebalo da se održi na jednom festivalu zdravlja i alternative. Zbog krize izazvane koronom pomenuti festival nije održan, tako da ću s vremena na vreme deo materijala predvidjenog za tu radionicu stavljati ovde.

Tehnika o kojoj govorimo na ovoj radionici uključuje upotrebu viska. U trećoj lekciji o tarotu koju dajem učenicima je način kako da se odredi identitet neke osobe i ta tehnika uključuje i upotrebu viska, samo na direknto u kombinaciji sa tarotom.

Visak se koristi u veštini koja se zove radiestezija i  primenjuje se i u tarotu izmedju ostaloga i kada je čitač zbunjen šta tačno znači otvaranje i kada mu je potrebno da se odredi koje značenje neka karta ima. Obično tada na sceni stupa intuicija i čitač u AHA iskustvu zna, tj „karte mu se otvore“, ali nekad je neko umoran, postoji neka druga smetnja ili mu  intuicija jednostavno privremeno zakaže. U takvim slučajevima kada se neke zablokira,  može se koristiti visak.  Na primer ako se u otvaranju pojavi karta Mag to može da znači novu ljubav, ali i novi projekat,  početak novog posla, ili dolazak nove ljubavi. Na mapi za divinaciju viskom, prikazanoj na slici, ispišu se ovakva različita značenja odredjene karte. Ja sam takve mape štampao na A3 papiru 300 gramske težine, vertikalno okrenutom, tako da bih iznad ištampao i samu kartu u prirodnoj veličini kakva je i u špilu. Zatim bih nakon otvaranja, ako se pojavi nedoumica, uzeo odgovarajuću mapu i na sliku karte stavio kartu iz špila i onda nakon postavljenog pitanja gledao na koje će značenje da ode visak.

Takodje, može se iznad karte viskom pitati da li je tumačenje koje nam pada na pamet ispravno. Postoje dve tendencije medju radiestezisitma, prva je da ovu disciplinu tretiraju kao metafizičku veštinu povezujući je sa natprirodnim,  te druga po kojoj je radiestezija bliska nauci i deo je fizike. Ja sam radikalno bliži prvom pristupu. Shodno tome vežbe koje dajem učenicima su vežbe za rad sa viskom koje razvijaju intuiciju i osetljivost njihovih astralnih čula. To pomaže i kod rada sa viskom, ali i sa tarotom.

Sama radiestezija se može definisati kao paranormalna sposobnost da se oseti i izmeri aura, koja je poput zračenja iz ljudskog tela.

Znamo da je u starom Rimu korišten kao visak prsten obešen o pamučni konac. Prvo bi se  napravio sto od lovora u obliku tronošca poput onog u proročišu u Delfima. Na njega je stavljana činija načinjena od legure planetarnih metala i sa ugraviranim slovima alfabeta po obodu.

Sveštenik koji je radio ovo proricanje bio je obučen u belu lanenu odeću i bele lanene sandale. Odgovor na pitanje se dobijao kretanjem prstena i ukazivanjem na slova na obodu posude.

Kod nas postoji dosta knjiga o radiesteziji iz kojih neko može naučiti da radi sa viskom, tako da to ne bih previše objašnjavao. Ja sam imao sreću da se sa radiestezijom upoznam preko knjiga Osmana Hasanpašića koje su lake za razumevanje i upotrebljive. Njega sam i upoznao u kada je dolazio u Srbiji u jednoj maloj radnji za alternativu, maltene new age šopu, koja se zvala Ekvilibrijum i koju je držala veoma prijatna žena po imena Tanja. Na tom mestu sam nabavio svoj prvi visak, a i preko nje sam bio upoznao dosta osoba sa domaće alternativne scene toga vremena, a sam Osman Hasanpašić je na mene ostavio veoma dobar utisak i po pitanju znanja radiestezije i po pitanju njega kao osobe.

Postavlja se pitanje koji visak da koristite? To je veoma subjektivno. Moj prvi visak je bio veoma običan, metalni. Trenutno koristim visak od čadjavog kvarca, malo je masivniji i teži, ali sam ja njime veoma zadovoljan. Inače čadjavi kvarc prati reputacija da je kamen istine. Ali za tako nešto bitno je da sve vi sposobni da ga koristite i da ne postoji nikakva lična mišićna aktivnost koja bi uticala na pokretanje viska. Zato um mora biti što više očišćen od emocija i ličnih uticaja na kretanje viska.

Takodje, praksa koju mnogi koriste je da nakon upotrebe čiste svoj visak, kako bi uklonili negativne energije koje je mogao da pokupi tokom rada. Najčešći način za to je kadjenje mirisom. Moj omiljeni je kadulja. Zatim, neki koriste kristale za čišćenje, prvenstveno citrin, pa onda karnelian i selenit. Dovoljno je ostaviti visak 24 časa u posudi sa nekim od ovih kristala.

Smedji pirinač takodje pomaže. Posuda u koju se stavi visak  se napuni pirinčem, bolje je okrugliji nego duguljast,  tako da ga potpuno prekrije. Ostavi se tako 24 časa da se očisti od negativnosti. 

Ostavljanje na sunčevoj svetlosti, najbolje jutarnjoj, ali može i u časovima pred zalazak, do 4 sata je takodje još jedan od načina. Ali ako vam je visak od fluorita ili ametista nemojte to raditi. Neki to rade sa mesečevom svetlošću, vodeći računa da je mesec pun, dok treći pak sami zamišljaju svetlost koja čisti kristal.

Ali moj omiljeni način jeste onaj koji se primenjuje kod nekih radiestezista francuskog govornog područja, naročito u samoj Francuskoj i u Belgiji, a to je da visak premažu sumporom, odnosno da u vrećicu u kojoj ga nose stave malo sumpora kako bi sa njega uklonili psihometijske zapise.

Psihometrija je sposobnost malog broja osoba da mogu, nakon što neki predmet (prsten, naušnica, ogledalo, nož, maramica i sl.) dodirnule ili samo videle, da daju tačne podatke o onome ko je taj predmet imao u rukama, odnosno šta je sa tim predmetom radjeno.

Reč psihometrija potiče od nekadašnjeg profesora medicinske škole u Sinsinatiju, doktor I. R. Bjukenena. Svojim đacima davao bi u ruke bilo koji lek ili hemikaliju zamotane u papir, sa uputstvom da se koncentrišu na osećaje koje će takav zamotuljak proizvesti kod njih. Deset do dvadeset đaka, s povezom preko očiju i ni sa čim ometani, sedeli bi držeći u ruci predmet koji običnim osjetilima nisu mogli raspoznati.

U zamotuljcima su bile supstance kao što su so, biber, opijum, stipsa, bakar, olovo, kinin i slično. Onaj koji bi za nekoliko minuta osetio specifično delovanje, na primer pospanost kod opijuma, tu je osobu Bjukenen smatrao sposobnom za lekarsko zvanje, dok bi one koji ni posle jednog sata ne bi ništa osetili, odbijao i savetovao im da se nečim drugim bave.   

Razvoj psihometije, kao metafizičke moći, nije vam neophodan za bavljenje tarotom, ali može prilično biti od koristi.