durga i kali

Durga i Kali sa Ramakrišnom i Šaradom Maa

Sledeći tekst je prevod klasičnog teksta o borbi izmedju Durge i Asure Mahiše. Ko je prevodilac nisam siguran, mislim da je neko iz Djaganat Djotiš centra koji je funkcionisao do pre nekoliko godina.

Boginja Durga, takodje poznata kao Parvati ili Lalita, je žena (pratilja) Gospoda Šive i ona postoji u razlicitim božanskim oblicima. Njena dva zastrašujuća ali veoma moćna oblika su Durga i Kali (boginja destrukcije).
Oba oblika imaju osam ruku kao i ogromnu moć i energiju (šakti). Durga jaše na lavu, dok Kali jaše na telu demona. Parvati se u svojoj prethodnoj božanskoj inkarnaciji zvala Sati. Porodica Gospoda Šive, Parvati i njeni sinovi Ganeša i Kartikeja, je idealan primer porodičnog jedinstva i ljubavi.
Ona ima zadivljujuću ličnost. Obožavaju je udate žene kako bi imale srećan bračni zivot.
Boginja Durga, ona koja je pogubila demona Mahišu se najviše obožava u Hindu religiji. Njena primarna funkcija je da uništi demone koji prete stabilnosti Kosmosa. U suštini, Durga je ženska verzija Gospoda Višnua. Kao i On, Ona kreira, održava i uništava svet. Svi Bogovi traže njenu zaštitu kada se nađu u velikom problemu.
U drevna vremena živeo je demon po imenu Mahiša, što znači bizon. Kao takav on je bio veoma jak ali i veoma nepromišljen. Izveo je veliki tapas stojeći na jednoj nozi mnogo godina, kako bi mu Brahma ispunio želje.

Brahma se pojavio pred njim i rekao: “Sine, zadovoljan sam tobom. Traži ono što želiš.”
Mahiša reče, „Jako se plašim smrti, daj mi besmrtnost!“
Brahma reče, „Nemoguće! Onaj koji je rođen mora umreti!“
Mahiša reče, „Onda mi omogući to, da me samo žena može ubiti.“
Brahma reče, „Neka bude tako!“

Učinivši mu ovo, Brahmađi se vratio u svoje nebesko boravište.
Mahiša, demon, je pomislio, „Žena ne može nikada biti jača od mene! Sada sam postao besmrtan! Postigavši ono sto je želeo, ispunjen arogancijom i svojom velikom fizičkom snagom, otrčao je u svoju zemlju i obratio se svojim vojnicima: “Hrabri demoni! Uzjašite svoje lavove. Više ne treba da boravite u ovom svetu. Dobio sam besmrtnost od Brahme! Sada me Bogovi ne mogu pobediti. Hajde da ih napadnemo, da napadnemo nebo – mesto gde oni žive. Pobićemo Bogove i zauvek živeti na nebu!”
Talas zadivljenosti je preplavio srca demona. Bezbrojni vojnici, demoni su se naoružali svojim moćnim oružjem., a potom su marširali ka nebu predvođeni Mahišom..
Svi su uzvikivali u jedan glas: “ Pobeda kralju demona Mahiši! Pobeda besmrtnom Mahiši! Pobeda onom koji će pogubiti Bogove!”
Čim je demonska vojska došla blizu neba, tamo je nastala pometnja. Čuvari su bili zaprepašteni i preplašeni toliko velikom vojskom demona. Otrčali su do svog Boga Indre kako bi mu preneli vesti o napadu demona.
Demonska armija još nije ni stigla do neba, kada je Gospod Indra seo na svog moćnog slona Airavata, izašao iz Amravatija na čelu jake vojske Bogova kako bi se suprotstavio Mahiši.
Celo nebo je odjekivalo divljim zvucima slona Airvata. Gospod Indra je upozorio Mahišu „Ako ti je život mio, ostani tu gde jesi. Glupi demonu, porazio sam te nebrojeno mnogo puta, ali si ti previše tvrdoglav.”
Mahiša je zarežao, „Glupi Indra ! Zauzdaj svoj jezik i bori se!!“
Razbesnevši se, Indra je žestoko napao demona svojim moćnim oružjem Vairom. Vodila se žestoka bitka između Bogova i demona. Prostor na kojem su se borili je bio preplavljen krvlju. Glave su se kotrljale po zemlji. Mrtva tela su bila svugde.
Ali na kraju su Bogovi morali odleteti sa mesta borbe. Demonske trupe su ih potpuno porazile.
Sada je Mahiša bio gospodar neba!
Njegovoj radosti nije bilo kraja. Mahiša, kralj demona, sada je sedeo na Indrinom tronu.
On reče „Pošto sada ja sedim na Indrinom tronu, ja sam vladar svih Bogova. Sada svi treba samo mene da obožavaju, niko ne sme obožavati Brahmu, Višnua ili Šivu! Ja sam svemoguć.“
Tako su Mahišini vojnici počeli da zavode tiraniju. Svi sveci i mudraci koji su otkriveni da obožavaju Šivu ili Višnua, bili su surovo pobijeni.
Na nebu je zavladao veliki teror. Posvećenici Gospoda su u svakom trenutku mogli izgubiti svoje živote.
Uklonjeni su Šiva Lingami iz svih hramova i postavljeni su idoli Mahiša. Nebo se preokrenulo u pakao..
Sada se svugde obožavao Mahiša. Demonske snage su imale glavnu reč, dok su božanske sile bile prikrivene. To je bio pravi momenat za manifestaciju Uzvišenog.
Budući veoma razočarani, svi Bogovi su zajedno otišli do Brahme, Kreatora i tamo našli utočište. Ispričali su mu svoju priču. Brahma ih je odveo do Boga Šive, koji ih je pak odveo do Boga Višnua koji boravi u mlečnom okeanu.
Bog se poklonio sklopljenih ruku i rekao „O Zaštitniče i održavatelju Univerzuma. Ludi demon Mahiša nam je oduzeo nebo. Uspostavio je svoju moć nad vatrom, vodom, vazduhom, Mesecom i Suncem, Jamom, Neptunom i Kuberom. Tražimo tvoje ljubazno gostoprimstvo. Milostivi Gospode! Savetuj nas na koji način da ubijemo Mahešu, kako bismo se osećali sigurni i zaštićeni.“
Čuvši ovu priču Bogova, trojstvo, Brahma, Višnu i Šiva su se razbesneli.
Njihove obrve su se promenile i dobile oblik luka. Oči su im im bile crvene od besa.
Njihova lica su bila crvena, puna besa. Onda je božanska svetlost izašla iz njihovih usta.
Prvi su, Gospod Višnu, nosilac Sudaršan čakre, i Brahmađi emitovali svoju vatrenu energiju. Potom je božanska svetlost krenula iz usta Gospoda Šive, Indre i svih drugih Bogova. Zatim su se sve ove pojedninačne energije sakupile u jedan jedini zrak i to je bila svetlosna energija kao planina od zlata. Svi pravci su bili rasvetljeni ovom ogromnom blještavom svetlošću. Takva svetlost nikada do tada nije bila viđena. U trenutku, ova ogromna količina svetlosti i energije se transformisala u prelepu ženu
Nenja usta su bila napravljena od Šivine svetlosti, kosa od svetlosti Darma Rađa, ruke od svetlosti Višnua, grudi od svetlosti Meseca, stomak od svetlosti Indre, noge od svetlosti Brahme, tri oka od same vatre i svi ostali organi i udovi od različitih svetlosti ostalih Bogova.
To je bio postanak velike Durge, one koja ce pokoriti Mahišu. Bogovi su bili počastvovani da vide veličanstvenu Durgu sa hiljadu ruku u kojima je nosila sve vrste oružja.”
Svi Bogovi su se poklonili i molili sklopljenih ruku. “ Božanska Durga! Ti si osnovni uzrok kreacije ovog Univerzuma. Ti si izvor svih moći. Molimo te zaštiti nas od ludog demona Mahiše, tako što ćeš ga ubiti.”

Trisul

Onda je Šiva uzeo drugi trozubac iz onog, koji je već posedovao i dao ga Durgi. Na isti način joj je Višnu dao Sudaršan čakru, Varuna svoju školjku, Vatra svoju moć, Vazduh joj je dao luk. Indra, vladar Bogova, joj je dao svog moćnog Vađru. Jama, svoj štap, a Bog Sunce joj je napunio pore tela energijom svojih zrakova. Gospod Jama, Bog smrti joj je ponudio svoj štit i mač. Višvakarma joj je dao svoju oštru sekiru i štit koji ne može biti probijen ni jednim oružjem. Himalaji su joj dali braon lava da jaše na njemu.
Pored svog oružja, Durgi su bili ponuđeni i vredni ukrasi. Mlečni okean joj je darovao ogrlicu od čistih bisera i dijamanata, kao i dve nove haljine, minđuše i mesec za njeno čelo! Šeša Naga, kralj zmija, joj je ponudio predivnu ogrlicu od puno naga.
Tako opremljena Durga, sa božanskim oružjem i ukrasima, smejući se iz srca popela se na lava i uzviknula: “ Ja ću pogubiti ludog demona Mahišu.”
Divlji uzvik Durge je imao eho po celom nebu. Njen lav je pravio tako užasnu i zastrašujuću riku da su se svi svetovi i sedam mora tresli. Kompletna zemlja i planine su se tresli.
Bogovi su od radosti bili van sebe jer su bili sigurni da će Durga ubiti njihovog neprijatelja Mahišu.
Zastrašujuća buka Durge je preplašila demone u sva tri sveta. Svi demoni su došli do nje sa svojim vojskama. Mahiša je takodje došao, urlajući na čelu svoje velike vojske.
Kada je glupi i ludi demon Mahiša video Durgu povikao je: „Oh! Ona je žensko, kakvo zlo mi ona može učiniti?”
Durga mu je izazivačkim glasom rekla: “Oh ludi Mahiša, ja nisam obična žena. Ja sam tvoja smrt. Došla sam da izvršim obećanje koje ti je dao Brahma. Da li se sećas, da si želeo da umreš od ruku žene? E, sada se spremi da umreš!”
Tada je Mahiša uvideo da tri sveta svelte od njene brilijantne svetlosti. Kako je hodala, zemlja bi se tresla. Iz straha Mahiša je napao Durgu. Demonski vojnici su je napali svim vrstama oružja koje su posedovali. Napali su je sa svih strana. Tada je Durga izdahnula ogromni dah praveći tako hiljade vojnika koji su se borili za nju!
Moćne trupe Durginih vojnika su se borile protiv demona svim vrstama oružja.
Durga se u duhu igre borila svim vrstama oružja. Njen lav se divlje kretao i borio protiv Mahišine armije. Ubio je na hiljade njegovih vojnika svojim oštrim zubima i kandžama.
Onda je Durga bacila svoje štitove, trozupce i ostalo moćno oružje prema Mahišinoj vojsci. Bezbroj demona je poslato u smrt. Mnogi su bili obezglavljeni njenim oštrim mačem. Njeno moćno oružje je stvorilo haos u redovima neprijatelja. Veliki broj demona je umro samo videvši njen strašni izraz lica.
Durga je postala otelotvorenje smrti. Demoni su bili duboko razočarani.
Mahisha je bio crven od besa kada je video da mu je Durga uništila vojsku. Zarežao je i rekao:” Idem da ubijem ovu ženu i njenu vojsku, a da neću ni trepnuti.”
Mahiša je odjednom promenio svoj pravi izgled i uzeo oblik moćnog bizona. Krenuo je prema Durgi divlje vičući. Mnogo Durginih vojnika je je on tada pregazio, mnogo ih je pobio mašući svojim moćnim repom. Moćni vrtlog vazduha koji je nastajao iz njegovih nozdrva je pobio mnogo njenih vojnika. Ubivši Gane (vojnike), Mahiša je krenuo prema njenom lavu da ga ubije. Tada je pobesnela Durga bacila svoje moćno uže oko njegovog vrata kako bi ga uhvatila.
Ali i sa uzetom oko vrata on je bacao po njoj komade zemlje. Pravio je brazde i rupe po zemlji. Zemlja je počela da tone pod moćnim talasima okeana. Durga se igrala sa demonom. U jednom momentu je stegla omču oko njegovog vrata te se sam Mahiš osećao u neizlaznom položaju. Pokušavao je da se izvuče što je mogao bolje, ali što se više borio to se konopac više stezao.

Budući zavezan kanapom, Mahiša – majstor iluzije je izveo trik upravo kada je Durga htela da ga ubije. Iz bizona se pretvorio u strašnog lava koji se okomio na Durgu. Čim ga je obezglavila svojim oštrim mačem on je uzeo svoj pravi oblik sa mačem u desnoj ruci i krenuo prema njoj.
On uopšte nije bio svestan božanskosti Durge, smatrao ju je običnom ženom. To je bila njegova kobna greška.
Strašna bitka je besnela između Durge i Mahiša dugo vremena. Durgin lav je divlje urlao i ubijao mnoge demone. Sa svojim božanskim oružjem, Durga je bila oruđe u nadvladavanju uobraženog Mahiša. Zauzdala ga je svojim strelama.
Nekako se demon Mahiša osolobodio stega jer očigledno vreme njegovog osolobođenja još nije došlo. Takođe, ni sama Durga ga nije htela ubiti pre vremena. Mahiša se služio svim vrstama svojih trikova i borio sa Durgom. Ali koliko će izdržati u toj borbi protiv nje!

Durga ubija mahisu
Mahiša je zapravo bio veliki ratnik kao i Ravana. Gospod Rama je morao isprobati sve tehnike kako bi ga ubio. Isti slucaj je bio i sa Mahišom, koji je bio navikao na borbe. Šta više, posedovao je ogromnu fizičku snagu. Tako je i Durgi trebalo neko vreme da se izbori sa njegovom taktikom ratovanja.
Kada Mahiši nije pošlo za rukom da se suprotstavi Durgi u svom pravom obliku, on se preobrazio u velikog i snaznog slona. Mislio je da ne može poraziti Durgu dok sedi na svom lavu. Tako je on uzeo telo slona mislivši da će na taj način ubiti njenog lava, a onda i nju.
Preobrativši se u moćnog slona, Mahiša je uhvatio surlom Durginog lava. Potom ga je stiskao svom svojom snagom. Durgin bes nije imao granice. U tom trenutku ona je izvadila mač i odsekla slonovu surlu. Njen lav je opet bio slobodan.
Nakon što mu je odsekla surlu, slon je pao na zemlju. Posle svega on je ponovo bio Mahiša, moćni bizon.
Nakon neuspeha da pokori Durgu, odnosno njenog lava, u obliku slona, on je ponovo uzeo oblik bizona. Počeo je da muči sva stvrorenja, bilo živa bilo neživa, svojom strašnom pojavom i delima.
Svojom ogromnom snagom on je prevrtao stene i brda i bacao ih na Durgu. Svojom veštinom ona ih je razbijala u komade.
Mahiša je, iz ogromnog besa, nastavio veoma glasno da riče.
Ona je upozorila Mahišu, “O ludi i glupi demonu! Dokle god ja pijem ovaj nektar, nastavi da urlaš. I Bogovi će slaviti onog momenta kada te budem ubila.“
Izgovorivši ove reči Durga je skočila sa lava i prišla Mahiši. Onda mu je probola vrat trozupcem, ali je Mahiša uspeo da izvuče polovinu svog tela iz usta bizona. U tom trenutku, Durga je isukala svoj oštri mač i odsekla mu glavu. Mahiša je izdahnuo na svetim stopalima Durge. Bogovi su bili presrećni od radosti.

Durga 2