001ffdx_big

Nedavno je jedan veoma poznati svetski šaman objavio javni apel da se NE rade nikakve ceremonije za nekog ko je bolestan, sem ako ta osoba to sama traži. To je veoma dobar savet koji se odnosi na SVE duhovne i slične tehnike, dakle i na energetsku medicinu uključujući i neo-šamanizam, reiki, teta hiling i sl.

Izuzetno je opasno i nemoralno pokušavati izlečiti nekoga, bez da imamo dozvolu od te osobe. Ja namerno neću navesti ime žene koja je veoma poznata u okultnim krugovima, takodje i veoma moćna, kojoj su takva mešanja dovela do velikog problema u porodici. Naime, njen sin je bio bolestan i nekoliko grupa su nezavisno jedna od druge krenuli da ga leče na daljinu bez da su se konsultovali sa njom. Retultat je bio taj da je njen sin bio u smrtnoj opasnosti. Preživeo je ali je ostao vezan za krevet i nesposoban da brine o sebi.

Lečiti nekoga na taj način, pogotovo ako se to objavi na FB i mnogi počnu da rade različite tehnike i pokušavaju da ga izleče na daljinu, može da ubije tu osobu  umesto da  je ozdravi.

Jedino što mi imamo pravo je da se molimo za nekoga, upućujući tako molbu duhovima ili svecima, pošto su oni posrednici, da daju svoje blagoslove, ili da pomognu na neki način.

To je stvar duhovne etike. Postoji razlika izmedju rituala i molitve. Ritualom usmeravamo dešavanja u nekom pravcu.  Kad se molimo duhovima to je da urade onako kako je najbolje, kad se radi ceremonija to je da usmerimo u onom smeru gde mi mislimo da je najbolje. Ovo drugo  radi se samo kad imamo dozvolu od osobe koja je bolesna.

Ako je osoba recimo  u komi, onda šaman pozove svoje duhove da pričaju sa duhovima bolesnika i da tako sazna mu da li sme da leči ili ne.

Po rečima prijatelja koji je Reiki Majstor, tako da samo mogu da mu verujem na reč budući da ja nisam iniciran ni obučen u Reikiju,  u njegovoj tradiciji oni su obučeni da koristeči Simbol Jedinstva prvo kontaktiraju duha osobe koju leče i traže dopuštenje da toj osobi šalju energiju.

Iako se šamanizam u kojem  se neko najčešće bori protiv duha obolelog mesta koji izdvaja iz tela i „ubija“  i energetsko lečenje u kojem se u telo šalje energija, što nekad pomaže, a nekad i ne, bitno razlikuju etika je ista i o njoj bi trebalo voditi računa. Razlog da neko postane iscelitelj nije finansijski, iako je za dobar deo onih koji odu na neku obuku za energetsku medicinu baš to motiv. Lečenje nije profesija, lečenje je služenje. U sistemima kao šamanizam to je lakše za ispratiti jer tamo neko ima odnos sa duhovima i oni ga usmeravaju. New Age i energetska medicina su stavili čoveka iznad prirode i ljudski ego iznad božanskog i tu je mnogo teže ispratiti takve etičke momente. Iscelitelj ne bi trebalo da radi isceljenje da bi zaradio, niti da zadovolji svoj ego slikom koju gradi o sebi. To ne bi smeli da budu primarni motivi. On bi to trebalo da radi zato što nesebično služi drugima, a deo energetske razmene je da za to nešto i dobije zauzvrat.  Onoliko koliko je iscelitelju realno potrebno. Pohlepa je tu veoma opasna zamka za iscelitelja. Etika je danas, u vreme kad je po Beogradu i joga postala postavljena na korporativnim principima i kada se samo gleda na profit i na borbu sa konkurencijom, nešto što je veoma zapostavljeno i čak deluje i nepoželjno. Nasuprot tome, svako ko se bavi isceljivanjem mora prvo raditi na sebi kako bi sebe popravljao i razvijao, pa tek onda se upuštati u avanturu zvanu lečenje drugih.